sobota, 30 marca 2013

Wielkanocne babeczki cupcakes // イースター・エッグ カップケーキ

Wielkanoc! Powinien być wpis mazurkowy, ale mój ulubiony orzechowy mazurek będę piec dopiero dzisiaj, więc póki co zamieszczam trochę-inny-niż-zwykle wypiek wielkanocny - cupcakes "jajko w gnieździe" ^__^

Oryginalny przepis Marthy Stewart zawiera posypkę z prażonego kokosa i małe czekoladowe jajka w pastelowej polewie. Ja tych drugich nie mogłam dostać, więc zastąpiłam zwykłymi dużymi, a z kokosa zrezynowałam, bo babeczki i tak są wystarczająco słodkie. Poza tym miałam tylko zwykłe wiórki, a nie płatki, i ciężko było uzyskać efekt gniazda. Zamiast tego użyłam gotowej posypki waflowej - jest lżejsza i nie osładza dodatkowo babeczek.

WIELKANOCNE CUPCAKES

Składniki (na ok. 20 babeczek):
225 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
120 g masła (w temperaturze pokojowej)
220 g cukru
3 jajka
250 ml maślanki
aromat waniliowy

40 g gotowej posypki waflowej  lub  90 g prażonego kokosa
jajka czekoladowe do dekoracji

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W misce miksera umieszczamy masło i cukier i ubijamy 4-6 minut, aż masa będzie puszysta.
Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy po trochu na przemian składniki suche i maślankę, kończąc na składnikach suchych. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Ciasto powinno być gęste.
Papilotki wypełniamy do połowy i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut, aż będą rumiane.
Ustawiamy na kratce i czekamy, aż ostygną. W między czasie robimy krem.

Krem:
200 g masła lub margaryny
400 g drobnego cukru lub cukru pudru
pół szklanki mleka
aromat waniliowy

Masło w temperaturze pokojowej zmiksować na gładką masę, ok 2-3 minuty. Dodać cukier, mleko i aromat i miksować, aż krem będzie puszysty. W razie potrzeby można dodać więcej cukru, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Smarujemy babeczki kremem, robimy wgłębienie pośrodku i umieszczamy w nim jajko. 

Posypujemy obficie posypką waflową lub prażonymi wiórkami kokosowymi. 
Te cupcake'i są nie tylko smaczne, będą też wspaniałą ozdobą świątecznego stołu ^^
Wesołych~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
イースターになりました!早いものですね。お祝いとして「いつもとはちょっと違うが、やはりイースターにちなんだ」甘いものをご紹介します。イースター・エッグカップケーキです^__^
もともとマーサ・スチュワートのレシピですが、巣を作るためにローストココナッツスライスの代わりに市販のトッピング用ウェハースを使いました。このように、甘さを控えることができます。それから、小さいチョコエッグはどうしても見つからなかったので、もうちょっと大きいのをのせてみました。

イースター・エッグ カップケーキ

材料(約20個):
小麦粉 225 g
ベーキングパウダー 小さじ1
ベーキングソーダ 小さじ0.5
塩 小さじ0.5
バター 120 g  (室温)
砂糖 220 g
卵 3個
バターミルク 250 ml
バニラエッセンス

トッピング用ウェハース 40 g または ローストココナッツスライス 90 g
チョコエッグ

オーブンを180℃に予熱しておく。
小麦粉をふるっておく。
1.ボウルに小麦粉、ベーキングパウダー、ベーキングソーダと塩を入れ、よく混ぜる。
2.別のボウルにバターと砂糖を入れ、ふんわりするまでハンドミキサーで泡立てる(4-6分位)。
3.卵を1個ずつ加え、よく混ぜる。
4.小麦粉とバターミルクを少しずつ加えて、混ぜ合わせる。最後にバニラエッセンスを入れる。

生地をカップの半分まで入れる。180℃で15-20分位焼く。焼きあがったら、網にのせて冷ます。

クリーム:
バター 200g (室温)
グラニュー糖 400g
牛乳 カップ1/2
バニラエッセンス

室温に戻したバターを2-3分位、フワフワになるまで泡立てる。
砂糖、牛乳とバニラエッセンスを入れ、クリーミーになるまでミキサーで混ぜ合わせる。
なかなか固くなってくれない時は必要に応じて分量外の砂糖を入れて混ぜましょう。

カップケーキにクリームをのせ、中央をへこませる。チョコエッグをのせ、ウェハースまたはローストココナッツスライスをたっぷりかける。よくくっつくように軽く押す。

おいしいのはもちろんですが、見た目も素敵なので、可愛いイースターの飾りつけとしても使えます。
ハッピーイースター!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz