środa, 27 marca 2013

Zupa meksykańska // メキシカンスープ

Dzisiaj przepis bardzo szybki, bardzo prosty i baaardzo udany - zupa zniknęła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić jej zdjęć :D Idealna na imprezę, na pewno będzie wszystkim smakować. Jedyny mankament jest taki, że potrzeba na nią bardzo dużego garnka, minimum 4.5-litrowego - ale zawsze można wykorzystać to jako pretekst do kupienia takiego ;p Przepis pochodzi stąd, ale zmodyfikowałam go nieco, bo inaczej zupka wychodzi trochę za cienka.

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli białej
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
3-4 kostki bulionu drobiowego lub wołowego
sól
pieprz
pieprz cayenne
papryka ostra
papryka słodka
bazylia
oregano

Cebule i papryki kroimy w kostkę.
Zawartość puszek (razem z płynem) wlewamy do garnka. Dolewamy tyle wody, żeby całość była rzadka. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu i zostawiamy na wolnym ogniu.
W międzyczasie podsmażamy mięso. Doprawiamy po trochu wszystkimi przyprawami. Dodajemy cebulę, a po kilku minutach pokrojone papryki i smażymy wszystko do miękkości.
Następnie dodajemy wszystko do garnka z gotującą się zupą i wciskamy czosnek. Dolewamy wodę, żeby całość była rzadka i dodajemy bulion. Doprawiamy przyprawami i zagotowujemy.
Trzeba spróbować zupę i w zależności od smaku dodać jeszcze przypraw, ewentualnie bulionu - to jeden z tych przepisów, gdzie robienie "na oko" odgrywa dużą rolę ;p

Zupę można podawać ze świeżą bagietką lub bułkami pita.
Podana ilość spokojnie wystarczy na 10 osób + dokładki ;D Jeśli wyprawiamy naprawdę duże przyjęcie, można jeszcze podwoić ilość składników w puszkach.

Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今日はとってもおいしい、手間のかからないメキシカンスープのレシピをお届けします。
ただし、今日は写真なしで!スープがあっという間に食べられて(っていうか、食われて)しまって、撮る時間さえなかったからです (笑)
パーティーを開く際にお勧めの料理で、きっとお客さんのお口に合うと思います!かなり大きいお鍋(4.5L位)が必要ですが、料理作りを言い訳に一つでも買いましょうか (*'-^*) レシピはこちらの作り方を参考に考えたものです。

メキシカンスープ

材料:
ひき肉 500g  (私は七面鳥の肉を使った)
玉ねぎ 2個 (大)
ニンニク 6片
赤パプリカ 1個 (大)
緑パプリカ 1個 (大)
スイートコーン 1缶 (大)
ホワイトビーンズ 1缶(大)
キドニービーンズ 1缶(大)
トマト缶 (カット) 1缶
コンソメ  3~4個 (チキンかビーフ)

こしょう
チリパウダー
パプリカパウダー
スイートパプリカパウダー
バジル
オレガノ

1.玉ねぎとパプリカをみじん切りにしておく。
2.缶詰の材料(水切りせず!)鍋に流しいれ、水をひたひたに加える。水っぽくなるまで!
3.塩(小さじ1杯)とこしょう(小さじ1杯)を加え、鍋を弱火にかける。
4.ひき肉にスパイス(適量)をかけ、炒める。
5.ひき肉に刻んだ玉ねぎを加え、数分後パプリカも加える。柔らかくなるまで炒める。
6.5の材料を3のスープに入れ、ニンニクを潰して加える。
7.スープは薄くなるまで水を加え、コンソメのキューブ(3個)を入れる。
8.スパイスを適量かけ、沸騰させる。

注意!味見をして、お好みによってスパイスとコンソメを加えましょう。ここでは「適量」が肝心な言葉になりますね ;p

スープはフレンチバゲットやピタと一緒に食べましょう。
以上の材料から約10人分(お変わり含 ;D)が作れます。必要に応じて、缶詰の材料を倍にしてもOKです~

さっそくいただきましょう!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz