poniedziałek, 18 marca 2013

Ciasto z Guinnessem // ギネスケーキ

Dzień Świętego Patryka! Był wczoraj, ale cały weekend spędziłam z dala od komputera, więc nadrabiam dzisiaj. Zielone święto kojarzy nam się oczywiście z Irlandią, a Irlandia z...
Jeee, dzieci się cieszą!
A więc z okazji irlandzkiego święta pieczemy ciasto w irlandzkich klimatach. Czyli z Guinnessem. Wychodzi ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe z delikatną nutą piwa, po prostu pyszne. I takie... męskie. Panom na pewno też będzie smakować (`-^*)
Oryginalny przepis jest Nigelli, zmodyfikowana wersja, którą robiłam, pochodzi stąd.
Do dzieła więc!

CIASTO Z GUINNESSEM

Składniki (na ciasto o średnicy 26 cm)
Ciasto:
250 ml ciemnego piwa Guinness
250 g masła lub margaryny
75 g kakao (przesianego!)
300 g cukru (można dodać więcej, ale będzie bardzo słodkie)
140 ml kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
275 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej

W garnku roztapiamy masło z piwem, uważając jednak, żeby się nie zagotowało. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i kakao i mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Mieszankę lekko wystudzamy.
W misce ubijamy jajka, śmietanę i aromat, aż masa będzie jednolita. Dodajemy przestudzoną mieszankę piwną i mieszamy dokładnie.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z sodą i mieszamy.

Tortownicę natłuścić i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. godziny, aż patyczek włożony w okolice środka ciasta będzie suchy. Moje piekło się trochę dłużej. Radzę trzymać w piekarniku, aż środek ciasta ładnie się zetnie, inaczej zrobi nam się zakalec po ostygnięciu. A tego byśmy nie chcieli!
Po wyciągnięciu wyglądamy tak.
Na zdjęciu nie widać, ale ciasto jest prawie czarne ^^
Możemy też dorobić krem dla złamania nieco smaku.

Krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy serek, cały czas miksując, aż krem będzie sztywny.

Krem zwykle wykłada się na wierzch ciasta i wtedy wygląda ono całkiem jak Guinness z pianką. Ja przecięłam ciasto na pół i przełożyłam je, bo miało być transportowane i tak było po prostu wygodniej. 
Wyszło jak gigantyczne Oreo ;D
Jeśli ciasto nam ładnie wyrośnie, można przeciąć je na trzy placki, podwoić ilość składników na krem i poprzekładać. Wtedy wyjdzie nam guinnessowy tort p(^^)q

slàinte!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
セント・パトリックス・デーを迎えました!昨日ですね^^'でも、週末はずっとパソコンが遠くて書き込みはできませんでしたので、その分を今日投稿します~聖パトリックの祝日と言えば、アイルランドですね。そしてアイルランドと言えば。。。ギネスゥゥゥゥ~
ということで、今日はアイリッシュ・ムードを楽しみながら、ギネスケーキを作ります!チョコレートとビールの深い味の相性が絶妙で男性の方も好きそうな、なんだか凛々しいケーキです
(`-^*)
さっそく焼いてみましょう!

ギネスケーキ

材料(直径26㎝)
生地:
ドラフトギネス 250 cc
バター 250 g
ココアパウダー 75 g (ふるっておく!)
砂糖 300 g (甘い方が良いなら、400gまでもOK)
サワークリーム 140cc
卵 2個
バニラエッセンス 少々
小麦粉 275g
ベーキングソーダ 小さじ2

オーブンを180℃に予熱しておく。
1.鍋にバターとビールを入れ、弱火にかける。バターが完全に溶けるまで温める(沸騰しないようにご注意!)。
2.鍋を火から下ろし、お砂糖とココアパウダーを加える。滑らかになるまでよく混ぜる。しばらく冷やしておく。
3.ボウルにサワークリーム、卵とバニラエッセンスを入れ、ミキサーで泡立てる。
4.3.に2.のチョコビールを加え、混ぜる。
5.4.に小麦粉とベーキングソーダを入れ、よく混ぜる。
6.生地を形に流しいれ、180℃のオーブンで1時間位焼く。
!1時間以上かかることもある。だいたい、真ん中がしっかり固まってきたら出来上がりだと思ってくれれば良いでしょう。
後凹んだら困りますね!

お好みによって、クリームを塗ることもできます。
クリーム:
マスカルポーネ チーズ 250g
生クリーム 200 ml
粉糖 大さじ3

生クリームをハンドミキサーで泡立てる。泡になったら、粉糖を加え、かためにホイップする。最後にマスカルポーネチーズを入れ、滑らかになるまで混ぜる。

クリームをケーキの表面に塗ると、まるで泡のあるビールのように見えます!だが、今度は持ち運ぶ予定だったので、ケーキを二枚にスライスして、その間にクリームを塗りました。おかげで、でかいオレオみたいになりました (笑)

クリームの材料を倍にしてケーキを3枚にスライスすればギネスレヤーケーキも作れますよ!p(^^)q

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz