Zrobienie trufli chodziło za mną od jakiegoś czasu. Te kupione w sklepie jakoś nie spełniają oczekiwań, zresztą czekoladki zrobione ręcznie przeważają nad gotowymi pod każdym względem. Może poza wyglądem, ale dajcie mi trochę czasu, a i kształtowanie opanuję ;p
W związku z tym dzisiaj bierzemy się za trufle i to kilka rodzajów od razu. Zapewniam, że nie jest to takie trudne, jak się wydaje ;) Posiłkowałam się przepisami z tego oto bloga, a wyszło pysznie i jak na zdjęciu:
BIAŁE TRUFLE
Składniki (na ok. 20 sztuk):
240 g białej czekolady
1/4 szklanki śmietanki 30%
1.5 łyżki rumu (najlepiej jasnego)
do obtoczenia:
cukier puder
wiórki kokosowe
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem ze śmietanką i rumem w kąpieli wodnej.
Masę przelewamy do miseczki i chowamy do lodówki na ok. 4 godziny, aż zastygnie wystarczająco, żeby można było z niej formować trufle.
Łyżeczką nabieramy schłodzoną masę i dłońmi szybko formujemy kuleczki. Uwaga, jeśli będziemy trzymać czekoladkę w dłoniach zbyt długo, nie da się uformować!
W oddzielnych miseczkach umieszczamy cukier puder i wiórki kokosowe i obtaczamy w nich trufle. Następnie czekoladki układamy w papilotkach i schładzamy w lodówce.
Możecie obtaczać dokładniej niż ja ^^' |
TRUFLE Z CIEMNEJ CZEKOLADY
Składniki (na ok. 20 sztuk):
200 g deserowej czekolady
200 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
1.5 łyżki whisky lub wiśniówki
do obtoczenia:
100g gorzkiej czekolady
kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzamy.
Serek mascarpone miksujemy ok. 2 minuty, aż stanie się puszysty. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy alkohol i mieszamy.
Masę przelewamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na 1.5-2 godziny.
Z zastygniętej masy formujemy kuleczki. Jeśli chcemy część czekoladek zrobić z polewą, połowę z nich wstawiamy z powrotem do lodówki.
Resztę trufli obsypujemy przesianym kakao i układamy w papilotkach.
Rozpuszczamy czekoladę na polewę. Gdy masa będzie ciepła, ale nie gorąca, maczamy w niej schłodzone trufle i układamy na czystym talerzu. Gdy polewa zastygnie, przenosimy czekoladki z talerza do papilotek (być może będzie trzeba sobie pomóc nożem xD) i schładzamy w lodówce.
Proste, prawda? A jakie pyszne *__*
kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzamy.
Serek mascarpone miksujemy ok. 2 minuty, aż stanie się puszysty. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy alkohol i mieszamy.
Masę przelewamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na 1.5-2 godziny.
Z zastygniętej masy formujemy kuleczki. Jeśli chcemy część czekoladek zrobić z polewą, połowę z nich wstawiamy z powrotem do lodówki.
Resztę trufli obsypujemy przesianym kakao i układamy w papilotkach.
Rozpuszczamy czekoladę na polewę. Gdy masa będzie ciepła, ale nie gorąca, maczamy w niej schłodzone trufle i układamy na czystym talerzu. Gdy polewa zastygnie, przenosimy czekoladki z talerza do papilotek (być może będzie trzeba sobie pomóc nożem xD) i schładzamy w lodówce.
Proste, prawda? A jakie pyszne *__*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
トリュフはだいぶ前から作ろうと思っていたが、この間機会ができてようやく挑戦してみました!市販のチョコレートはなかなか期待に添わないことが多いと思いませんか。それに、チョコレートはやはり手作りに限る!見た目はまだまだですが、おいしさでは決してお店のものに負けませんよ!
今日はいくつかの種類の作り方をご紹介します。レシピは意外と簡単で、すぐおいしいトリュフができあがるので、みなさんもぜひ作ってみてください~
ホワイトトリュフ
材料 (直径2.5㎝のチョコ約20個分):
ホワイトチョコ (板チョコ) 240g
生クリーム 1/4カップ
ラム 大さじ1.5
トッピング:
粉糖 適量
ココナツパウダー 適量
1.板チョコを細かく刻んで鍋に入れる。生クリームとラムを加え、湯煎にかける。
2.チョコレートが完全に溶けたら、しばらく冷やしておいて、小さいボウルに流し入れる。冷蔵庫に入れて、丸めやすい固さになるまで4時間ぐらい冷やす。
3.固まったガナッシュを小さじですくって、手で球状に丸める。
注意!急がないとガナッシュが溶けてしまい、形が作れなくなるのでできるだけ素早く丸めましょう~
4.お好みで粉糖をまぶして、またはココナッツパウダーの中でトリュフを転がしてグラシンケースに入れる。
ダークチョコトリュフ
材料 (約20個分):
ダークチョコ (板チョコ) 200g
マスカルポーネ チーズ 200g (室温)
ウイスキー 大さじ1.5 (チェリーリキュールでも良い)
コーティング:
ビターチョコ 100g
ココアパウダー
1.刻んだチョコレートを鍋に入れ、湯煎にかける。溶けたら、少し冷めるまで待つ。
2.マスカルポーネチーズをハンドミキサーで約2分、フワフワになるまで泡立てる。
3.2.に1.のチョコを加え、滑らかになるまで混ぜる。お好みのお酒を入れ、丁寧に混ぜる。
4.ガナッシュをボウルに入れ、冷蔵庫で1.5-2時間位冷やす。
5.固まったガナッシュを小さじですくい、手で球状に形成する。
6.トリュフの半分くらいにココアパウダーをまぶす。
7.残りの半分をお皿に置き、冷蔵庫にいれる。
8.ビターチョコを湯せんにかけて溶かす。
9.チョコレートが少し冷めたら、冷やしておいたトリュフをコーティングしてきれいなお皿に置く。
10.コーティングが固まったら、トリュフをグラシンケースに入れる(ナイフが必要になるかも;p)
出番の時まで冷蔵庫へ ^^
簡単でしょう?
トリュフはだいぶ前から作ろうと思っていたが、この間機会ができてようやく挑戦してみました!市販のチョコレートはなかなか期待に添わないことが多いと思いませんか。それに、チョコレートはやはり手作りに限る!見た目はまだまだですが、おいしさでは決してお店のものに負けませんよ!
今日はいくつかの種類の作り方をご紹介します。レシピは意外と簡単で、すぐおいしいトリュフができあがるので、みなさんもぜひ作ってみてください~
ホワイトトリュフ
材料 (直径2.5㎝のチョコ約20個分):
ホワイトチョコ (板チョコ) 240g
生クリーム 1/4カップ
ラム 大さじ1.5
トッピング:
粉糖 適量
ココナツパウダー 適量
1.板チョコを細かく刻んで鍋に入れる。生クリームとラムを加え、湯煎にかける。
2.チョコレートが完全に溶けたら、しばらく冷やしておいて、小さいボウルに流し入れる。冷蔵庫に入れて、丸めやすい固さになるまで4時間ぐらい冷やす。
3.固まったガナッシュを小さじですくって、手で球状に丸める。
注意!急がないとガナッシュが溶けてしまい、形が作れなくなるのでできるだけ素早く丸めましょう~
4.お好みで粉糖をまぶして、またはココナッツパウダーの中でトリュフを転がしてグラシンケースに入れる。
ダークチョコトリュフ
材料 (約20個分):
ダークチョコ (板チョコ) 200g
マスカルポーネ チーズ 200g (室温)
ウイスキー 大さじ1.5 (チェリーリキュールでも良い)
コーティング:
ビターチョコ 100g
ココアパウダー
1.刻んだチョコレートを鍋に入れ、湯煎にかける。溶けたら、少し冷めるまで待つ。
2.マスカルポーネチーズをハンドミキサーで約2分、フワフワになるまで泡立てる。
3.2.に1.のチョコを加え、滑らかになるまで混ぜる。お好みのお酒を入れ、丁寧に混ぜる。
4.ガナッシュをボウルに入れ、冷蔵庫で1.5-2時間位冷やす。
5.固まったガナッシュを小さじですくい、手で球状に形成する。
6.トリュフの半分くらいにココアパウダーをまぶす。
7.残りの半分をお皿に置き、冷蔵庫にいれる。
8.ビターチョコを湯せんにかけて溶かす。
9.チョコレートが少し冷めたら、冷やしておいたトリュフをコーティングしてきれいなお皿に置く。
10.コーティングが固まったら、トリュフをグラシンケースに入れる(ナイフが必要になるかも;p)
出番の時まで冷蔵庫へ ^^
簡単でしょう?
Białe widzą mi się z Malibu *_*
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl! Nastepnym razem z malibu *_*
OdpowiedzUsuńZjadlabym te biale, bo kocham wszystko z kokosem ^^
OdpowiedzUsuńOmnomnomnom, ja tez. Wiem, ze niektorzy nie lubia wiorek kokosowych, ale ja nie moge bez nich zyc!
OdpowiedzUsuń