czwartek, 14 marca 2013

Calzone // カルゾーネ

Drożdże siedzą w lodówce i trzeba je wykorzystać, więc ostatnio piekę różne drożdżowe rzeczy. I co tu dużo mówić, któregoś dnia padło na calzone ;) Pyszny obiad dla miłośników włoskiej kuchni, a przy tym sycący jak diabli, więc jednocześnie posłuży i za kolację pewnie. U mnie z bogatym wnętrzem, bo lubię sypać dużo składników do domowej pizzy.

CALZONE

Składniki (na 4 pierogi. duże)
Ciasto:
450 g mąki pszennej
16 drożdży świeżych
2 łyżki roztopionego masła
250 ml ciepłego mleka
szczypta soli
1 jajko (do posmarowania)

Nadzienie:
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g pepperoni
220 g pieczarek
220 g startego sera żółtego (optymalnie parmezan)
oliwki (według gustu, u mnie sporo)
oregano
oliwa z oliwek
koncentrat pomidorowy

Robimy rozczyn. Do 50 ml ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i mąki, wkruszamy drożdże. Mieszamy dobrze i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż wyrosną.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wyrośnięte drożdże. Wymieszać, dodać resztę mleka i zacząć wyrabiać. W między czasie dodać roztopione masło. Ciasto będzie wtedy ładnie odchodziło od ręki.
Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć miskę ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1.5 h aż podwoi objętość).

W między czasie robimy nadzienie.
Na oliwie podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek. Gdy cebula trochę się zeszkli, dodajemy pokrojone pepperoni. Po ok 3 minutach dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy, aż będą miękkie. Na końcu dodajemy pokrojone oliwki i wszystko mieszamy. Posypujemy oregano. Jeśli mamy przyprawę do pizzy, też można dodać.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 20 cm. Smarujemy koncentratem pomidorowym. Na jedną połowę nakładamy nadzienie i posypujemy startym serem. Pamiętajmy, aby zachować odstęp 1-1.5 cm od brzegu.
Prawie koło ^^
Brzegi placka smarujemy wodą, żeby lepiej się skleiły. Składamy w połowie i formujemy pieroga, dokładnie dociskając brzegi. Smarujemy jajkiem, posypujemy oregano i wkładamy do piekarnika 200 stopni na ok. 30-35 minut. Pieczemy, aż pieróg będzie rumiany.
Rumiany pieróg
Uwaga! Wnętrze pieroga jest bardzo gorące, jeśli podajemy go prosto z piekarnika. Nie oparzcie się ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
生イーストはまだ残っていて、はやく使ってしまわないとだめになっちゃうので、最近イーストのものばかり作っています。というわけで、今日も発酵生地のカルゾーネの作り方をご紹介します ;) お腹を限界まで膨らませる昼食で、イタリア料理好きの方もきっと喜んでくれると思います。中身もちょっと贅沢な詰め物にしましたし。^^

カルゾーネ

材料(4人分)
生地:
小麦粉 450 g (ふるっておく)
生イースト 16g (ドライイースト 8g)
溶かしバター 大さじ2
ぬるい牛乳 250 cc

卵 1個 (ほぐしておく)

詰物:
玉ねぎ 2個
ニンニク 2片
ペパロニ 100g
マッシュルーム 220g
ピザ用チーズ 220g
オリーブ お好みで適量
オレガノ
オリーブオイル
トマトソース

1.牛乳(50㏄)に砂糖(大さじ1)と小麦粉(大さじ1)を加え、生イーストを溶かしてしまう。発酵するまで15-20分位待つ。
2.ボウルに小麦粉、塩と発酵したイーストを入れ、混ぜる。残りの牛乳を加え、捏ねはじめる。しばらく捏ねてから、溶かしバターを加える(このように、生地は手にくっつかなくなる)。
滑らかになるまでこねる。滑らかになったら、球状にして、温かい所において、約倍に膨らむまで待つ(1時間半位)。

詰物を作る。
3.フライパンにオリーブオイルをひく。玉ねぎとニンニクを細かく刻んで、炒める。玉ねぎが透明になったら、刻んでおいたペパロニを入れ、炒める。約3分後細かくカットしておいたマッシュルームを入れ、しんなりとしてくるまで炒める。最後にスライスしておいたオリーブを加え、オレガノをかけて混ぜる。
ピザ用スパイスミックスを使ってもokです~

発酵した生地をもう一回こねて、ガス抜きする。生地を4つに分けて、直径20cm程度の円形に伸ばす。伸ばした生地にトマトソースを塗り、半分に2.の詰物をのせてチーズをたっぷりかける。これから生地を畳むので、1-1.5cmの余白を残しておきましょう!

生地の周囲をちょっとだけ水でぬらして、畳む。中身が出ないようによく閉じる。表面にほぐしておいた卵を塗り、オレガノをかける。
200℃のオーブンに入れ、30分位(色が濃くなってくるまで)焼く。

注意!オーブンから出したばかりのカルゾーネの中身はとっても熱いので、気を付けてくださいね :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz