czwartek, 2 maja 2013

Czekoladowy wulkan (Lava cake) // フォンダンショコラ

Dawno nie było wpisu, więc z nowym miesiącem zamieszczam i to wyjątkowy ;)
Udało nam się zebrać we trzy z Abigail i Grumpy. Nieczęsto się to zdarza, musiałyśmy więc jakoś to uczcić - oraz wykorzystać przy okazji nową książkę kucharską, którą sprawiła sobie Grumpy ;p Oto książka:
A oto, co upiekłyśmy:

Lava cakes! Przepyszne, cieplutkie i z wypływającą ze środka czekoladą, czy może być coś wspanialszego? A robi się szybko i nie są takie trudne. Potrzeba tylko czterech kokilek o średnicy ok. 10 cm. Ten deser wejdzie na stałe do naszego repertuaru!

LAVA CAKE
Składniki (4 porcje):
150 g masła
1 pełna łyżka mąki
150 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
3 duże jajka 
75 g drobnego cukru

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Cztery kokilki smarujemy masłem i wysypujemy cienko mąką (boki i dno). Następnie na dno każdej kładziemy mały kawałek papieru do pieczenia (my dałyśmy radę bez ;)
Czekoladę i masło roztapiamy, mieszając aż powstanie gładka masa. Lekko przestudzamy.
W misce miksujemy trzepaczką jajka i cukier. Gdy czekolada przestygnie, dodajemy ją do jajek i dokładnie mieszamy. Następnie posypujemy wierzch masy mąką i delikatnie mieszamy.

Masę rozdzielamy równo do czterech kokilek. Ciasto sporo wyrośnie, więc uważajcie, żeby nie nalewać do pełna.
Pieczemy w piekarniku 12-15 minut, aż boki ciastka będą upieczone, ale środek miękki przy dotknięciu palcem.
Omnomnomnom
Nożem oddzielamy ciastko od boków naczynia i delikatnie wykładamy na talerz.

Podawać z bitą śmietaną lub lodami!

Idealny deser, w sam raz na babski wieczór - sprawdziłyśmy ;))
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
久々の書き込みになりました!先日、イギリスへ旅行に行って、数ヶ月ぶりに高校時代の友達と再会できました。お祝いとして(人生で初めての)フォンダンショコラを作りました。案外と簡単です(笑)ポーランド語で「チョコの火山」っていうこのケーキのしっかりした味ととろける中身はたまらない!写真を見るだけでまた食べたくなるゥゥ

フォンダンショコラ
材料(4人分):
無塩バター 150g
薄力粉 大さじ1
ダークチョコ 150g (細かく刻んでおく)
卵(大) 3個
砂糖 75g

オーブンを200℃に予熱する。
ココット皿(4個、直径10㎝)の内側にバターを薄く塗って、薄力粉をざっとまぶす。
1.カットしたチョコとバターを耐熱容器に入れ、レンジや湯せんにかけて、混ぜながら溶かす。
2.卵をボウルに入れ、ときほぐす。砂糖を加え、クリーミーになるまで混ぜ合わせる。
3.1のチョコレートが少し冷めたら、2の卵に加え、よく混ぜる。
4.生地の表面に薄力粉をふるい入れ、丁寧に混ぜ合わせる。
5.カカット皿に6-7分目まで注ぎ、12-15分位焼きます。

焼きあがったら、カカットの内側にナイフを入れ、逆さまにしてお皿に取り出す。

お好みで粉糖、ココアなどをまぶしてもOKです。
ホイップクリームやバニラアイスを添えて食べましょう!

楽しい女子会にぴったりのデザートです。確認させてもらいました :))

2 komentarze:

  1. skoro lubisz koty a do tego lubisz gotować... już Cię lubię :) super przepis! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ;D Dziękuję za odwiedziny!
    Masz fantastyczną nazwę bloga i cudny avatar ;)

    OdpowiedzUsuń