KAWOWE MUFFINY Z IRISH CREAM
Składniki (12 babeczek):
2 szklanki mąki (u mnie razowa)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru trzcinowego
4 łyżeczki kawy
łyżka stołowa wrzątku
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki Bailey's Irish Cream (dałam pół szklanki)
3/4 szklanki mleka
2 jajka
orzechy, cukier puder, kakao do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku.
W innej misce mieszamy olej, Irish Cream, mleko i roztrzepane jajka.
Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszkamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremek. Można posypać po wierzchu orzechami, ja nie dodawałam.
Pieczemy 15-20 minut. Ostudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem lub przesianym kakao.
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低気圧の日々が続いています。うちの猫はずっと寝ていますが、修論を書かなければならない私が昼寝するわけにはいきませんね。コーヒーは原則として飲みません、紅茶なら、飲み過ぎてしまいました。代わりに、カフェインとアルコールの少々入った、眠気を払ってくれるマフィンを作りました ;) 甘さのちょうどいい、香ばしいアイリッシュクリームたっぷりのデザートです。こちらのサイトのレシピを参考にさせてもらいました。
アイリッシュクリームコーヒーマフィン
材料 (12個分):
薄力粉 2カップ (全粒粉を使いました)
ベーキングパウダー 小さじ4
きび砂糖 0.5カップ
コーヒー 小さじ4
お湯 大さじ1
サラダ油 1/4カップ
アイリッシュクリーム 1/4カップ (1/2カップを入れました)
牛乳 3/4カップ
卵 2個
トッピング:クルミ、粉砂糖、ココア
オーブンを200℃に予熱しておく。
1.ボウルに薄力粉、ベーキングパウダーときび砂糖を入れ、混ぜ合わせる。
2.お湯にコーヒーを溶かす。
3.別のボウルにサラダ油、アイリッシュクリーム、牛乳と溶きほぐした卵を入れ、混ぜる。
4.1.の材料に3.を加え、ざっと混ぜ合わせる。
生地をマフィン型に2/3位まで分け入れる。上から握りつぶしたクルミをかけてもOK。
15-20分位焼く。
粗熱が取れたら、粉砂糖やココアをまぶしてもおいしいでしょう。
さっそくいただきましょう。目が覚めるでしょう~
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