piątek, 24 maja 2013

Kawowe muffiny z Irish Cream // アイリッシュクリームコーヒーマフィン

Ciśnienie od kilku dni niskie, mój kot cały czas śpi, ja nie mogę, bo trzeba pisać magisterkę. Kawy nie pijam, na herbatę nie mam ochoty. Jako substytut powstały więc muffiny z niewielką ilością kofeiny i alkoholu, w sam raz na obudzenie ;) Nie za słodkie, ale dzięki Bailey'sowi przyjemnie aromatyczne. O bardzo delikatnym posmaku kawy, bo mocniejszego bym nie zdzierżyła ;) Przepis zaadaptowany stąd.

KAWOWE MUFFINY Z IRISH CREAM
Składniki (12 babeczek):

2 szklanki mąki  (u mnie razowa)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru trzcinowego
4 łyżeczki kawy
łyżka stołowa wrzątku
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki Bailey's Irish Cream  (dałam pół szklanki)
3/4 szklanki mleka
2 jajka

orzechy, cukier puder, kakao do dekoracji

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku.
W innej misce mieszamy olej, Irish Cream, mleko i roztrzepane jajka.
Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszkamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremek. Można posypać po wierzchu orzechami, ja nie dodawałam.

Pieczemy 15-20 minut. Ostudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem lub przesianym kakao.

Smacznego!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
低気圧の日々が続いています。うちの猫はずっと寝ていますが、修論を書かなければならない私が昼寝するわけにはいきませんね。コーヒーは原則として飲みません、紅茶なら、飲み過ぎてしまいました。代わりに、カフェインとアルコールの少々入った、眠気を払ってくれるマフィンを作りました ;) 甘さのちょうどいい、香ばしいアイリッシュクリームたっぷりのデザートです。こちらのサイトのレシピを参考にさせてもらいました。

アイリッシュクリームコーヒーマフィン
材料 (12個分):

薄力粉 2カップ (全粒粉を使いました)
ベーキングパウダー 小さじ4
きび砂糖 0.5カップ
コーヒー 小さじ4
お湯 大さじ1
サラダ油 1/4カップ
アイリッシュクリーム 1/4カップ (1/2カップを入れました)
牛乳 3/4カップ
卵 2個

トッピング:クルミ、粉砂糖、ココア

オーブンを200℃に予熱しておく。
1.ボウルに薄力粉、ベーキングパウダーときび砂糖を入れ、混ぜ合わせる。
2.お湯にコーヒーを溶かす。
3.別のボウルにサラダ油、アイリッシュクリーム、牛乳と溶きほぐした卵を入れ、混ぜる。
4.1.の材料に3.を加え、ざっと混ぜ合わせる。

生地をマフィン型に2/3位まで分け入れる。上から握りつぶしたクルミをかけてもOK。
15-20分位焼く。
粗熱が取れたら、粉砂糖やココアをまぶしてもおいしいでしょう。

さっそくいただきましょう。目が覚めるでしょう~

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz