czwartek, 25 kwietnia 2013

Czekoladowy mus z tofu // 豆腐のチョコムース

Dzisiaj przepis dość oryginalny, bo na deser z serkiem tofu. U nas to chyba ciągle jeszcze rzadkość. A szkoda - tofu jest zdrowe, ma dużo białka i wcale nie jest takie straszne, jak się wydaje niektórym, gdy słyszą "ser sojowy". Przepis pochodzi z książki "Eat Clean Diet" Tosci Reno i jest super-zdrowy :D Zachęcam do próbowania! To tylko 281 kalorii w porcji ;)
CZEKOLADOWY MUS Z TOFU
Składniki (na 4 porcje):
180 ml roztopionej gorzkiej czekolady (ok 2 tabliczki)
336 g tofu typu silken w temp. pokojowej (musi być miękkie silken tofu, inaczej deser się nie uda)
120 ml mleka sojowego (może być też ryżowe lub zwykłe)
łyżeczka wanilii

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko lekko podgrzewamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości.
Następnie przy pomocy drewnianej łyżki przecieramy mus przez sitko. Możemy przecierać prosto do salaterek albo do większej miski i potem rozporcjować deser.
Podajemy dobrze schłodzony.


Mus robi się momentalnie i jest pyszny. To jeden z najbardziej jedwabistych deserów, jakie jadłam w życiu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今日はいつもとはちょっと違うデザートの作り方をうpすることにしました。どうしてかというと、健康に良い豆腐の優れたところをもっと広く紹介すべきだと思っているのです。そのため、やはり甘いものは最高の方法なのではないでしょうか。
以下のレシピはTOSCA RENOの本にのせたものなので、とてもヘルシーで、カロリーも控えめです。ダイエット中の方でも安心して食べてください ;)

豆腐のチョコムース
材料 (4人分):
ダークチョコ (板チョコ) 200g
絹ごし豆腐 336g
豆乳 120 cc (牛乳でも良い)
バニラエッセンス 適量

1.チョコレートを湯せんして溶かす。豆乳を軽く加熱する。
2.材料すべてをボウルに入れ、ハンドミキサーでクリーミーになるまで撹拌する。
3.ムースを裏ごしにかけ、木製スプーンなどで通してなめらかにする。
4.容器に入れて冷蔵庫へ

2時間位冷やす。固めたら完成です~

この絹並みの滑らかさはたまらないでしょ!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz