wtorek, 14 maja 2013

Smaki Japonii IV: Marshmallow milk tea // マシュマロミルクティー

Nie wiem do końca, czy ten post powinien znaleźć się w "Smakach Japonii", skoro ani czarna herbata, ani marshmallowy nie pochodzą z Japonii xD Ale to właśnie tam po raz pierwszy spróbowałam różnych ciepłych napojów z piankami w środku, a poza tym nie jestem pewna, czy gdziekolwiek indziej by na to wpadli.
 Wczoraj dzień był deszczowy i chłodny, w związku z czym na rozgrzanie zrobiłam sobie moją ulubioną herbatę z mlekiem... i właśnie, piankami, bo akurat nawinęły się w domu, więc czemu ich nie dorzucić >.> Inspiracja od japońskiego Liptona, przepis mój.
MARSHMALLOW MILK TEA

Składniki (1 porcja):

200 ml mleka
torebka czarnej herbaty
pianki marshmallow (u mnie dwie, ale wrzućcie, ile chcecie ;)

Mleko zagotowujemy.
Torebkę herbaty namaczamy w odrobinie wrzątku, po czym dodajemy do wrzącego mleka. Garnek zestawiamy z gazu i przykrywamy pokrywką. Parzymy 2, 3 minuty.
Do kubka wrzucamy marshmallowy - jeśli zalejemy je mocno ciepłym mlekiem, pysznie napęcznieją ^^
Wyciskamy do końca torebkę, mieszamy i wlewamy herbatę do kubka z piankami.

Można posypać odrobiną cynamonu.

Odlot po prostu :D
Dodaję do akcji "Dziękujemy za przepis". Dziękujemy Japonii ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今日のレシピはマシュマロミルクティーです~この書き込みを「日本の味」シリーズの第4弾にしましたが、本当に日本の味だと言えるのかな(笑)紅茶もマシュマロも日本出身じゃありませんし。でも、マシュマロ入りの飲物を初めて飲んだのは日本ですので、今でもこのようなデザートドリンクを飲むと日本で過ごした楽しい時間を思い浮かべます。
それに、コーヒーや紅茶にマシュマロを入れる国って日本以外にあるのかな?
レシピはリプトンのホームページのレシピを参考に考えたものです。

マシュマロミルクティー

材料 (1人分):

牛乳 200cc
紅茶(ティーバッグ) 1袋
マシュマロ  適量 (2個を入れましたが、お好みでどうぞ)

1.牛乳を小鍋で沸かす。
2.少量の熱湯でテイーバッグを湿らせて、牛乳に入れる。
3.火を止め、フタをする。2-3分位蒸らす。
4.マッグにマシュマロをいれておく。マシュマロの上に熱いミルクティーを注ぐと、溶けちゃって発泡するゥ~
5.2のティーバッグを数回揺り動かして、取り出す。ミルクティーを4のマッグに注ぐ。

お好みでシナモンパウダーをまぶしてもOK

完成~~たまらないでしょう ^^

2 komentarze:

  1. Tym mnie zaciekawiłaś, bo nie spotkałam się z piankami w herbacie kiedy mieszkałam w Japonii :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się tam uzależniłam od marshmallow'ów :) Na ich opakowaniach z tyłu zawsze były jakieś przepisy, np. na capuccino z piankami, stąd inspiracja. Tylko najlepiej dodawać takie czysto waniliowe, bez truskawki czy banana ;)

    OdpowiedzUsuń