środa, 10 kwietnia 2013

Pieczony łosoś // サーモンのオリーブオイル焼き

W ramach post-Wielkanocnego detoksu i zdrowego odżywiania, dzisiaj przepis na rybcię. Przepis od mamy, wedle jej słów "banalny i przepyszny". Taki właśnie jest. Danie robi się momentalnie i znika też momentalnie ^^Jeśli chodzi o ilość składników, trzeba je dostosować do ilości łososia, więc najlepiej robić "no oko". W przepisie podaję proporcje, które tym razem zastosowałam.
PIECZONY ŁOSOŚ
Składniki:
70 dag filetu z łososia
10 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
natka pietruszki
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
bazylia

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną lub suszoną natkę, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Filet dzielimy na porcje, układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy zalewą. Chowamy do lodówki na 2 godziny.

Po wyciągnięciu naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 180 stopni przez ok. 30 min.

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z bagietką i miksem sałat. Pyyycha *_*


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
久々に美味しい、栄養のたっぷり入った鮭を作りました!レシピは母が教えてくれた「何もせず、あっという間に出来上がる」作り方です^^。材料に関しては、以下私が使った量を書き込みますが、香辛料をたくさん使いますので、鮭の量に合わせて、適当に調整していただければと思います~

サーモンのオリーブオイル焼き
材料:
生鮭切り身 6切れ
オリーブオイル 約大さじ10
レモン汁 小さじ2
パセリ (乾燥でも良い)
ニンニク 5片

こしょう
バジル

1.マリネを作る。オリーブオイルにレモン汁、パセリ、バジルと潰したニンニクを加え、混ぜ合わせる。塩とこしょうで味をつける。
2.鮭の切れ身を耐熱容器に入れ、マリネをかける。冷蔵庫に入れ、味がなじむまで約2時間待つ。
3.2時間後、サーモンを冷蔵庫から出し、容器をアルミホイルでラップして、180℃のオブーンで30分位焼く。

完成です~ バゲットとサラダとの組み合わせがお勧め*_*

2 komentarze:

  1. jak "na oko" to cos dla mnie ;) uwielbiam lososia i uwazam, ze wlasnie w takiej prostej formie jes najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez lubie takie "na oko" - osobiscie mam dosc hojna reke do przypraw i sprawiaja mi duza frajde ;D
    Zgadzam sie! To te najprostsze przepisy zazwyczaj okazuja sie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń