sobota, 13 kwietnia 2013

Tarta cytrynowa // レモンタルト

Dzisiaj przepis na tartę cytrynową - ciężko uwierzyć, ale to moja pierwsza tarta w życiu (゚o゚) Nie wiem, dlaczego zakup formy do tart tyle mi zajął. W każdym razie! Przepis pochodzi stąd, za późno doczytałam, że jest na formę o średnicy 24 cm. Moja jest większa, więc trochę mi zabrakło ciasta na boczki, ale i tak było dobre. Sprawdźcie wielkość swoich form przed pieczeniem!

TARTA CYTRYNOWA
Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
195 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115 g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny

Masa:
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
skórka z 2 cytryn, otarta
150 ml soku z cytryny

Składniki na spód zagniatamy szybko, jak każde kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Składniki na masę miksujemy. 
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować i ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Ponakłuwać widelcem. 

Przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok. 5 minut, aż spód zbrązowieje.
Na tak podpieczoną tartę wylewamy masę cytrynową.
Bez stresu. Zetnie się ;p
Piec 30 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Gdyby góra za bardzo się przypiekała, można nakryć folią aluminiową.
Ścięła się :>
Tartę wystudzamy i chowamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzoną, posypaną cukrem pudrem.
Winna, lekko słodka, idealny deser na ciepłe dni - które chyba się już zaczynają? >.>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今日はタルトを作ります。信じがたいかもしれませんが、人生で初めてのタルトです!どうしてこんなに遅くなったのか、よく分からないけど。とりあえず!レシピはこちらのサイトからいただきました。直径24センチ用のレシピなので、型の直径を確認しておきましょう。私、確認せず作ってしまったので、結局生地はちょっと薄かったですが、味的には完璧でした!

レモンタルト
材料(直径24センチ):
薄力粉 195g
粉糖 大さじ2
バター 115 g
卵黄 1個
レモン汁 大さじ1

フィリング:
卵 5個
グラニュー糖 120g
生クリーム 200cc
いもでん粉 小さじ2
レモンのすった皮 2個分
レモン汁 150cc

1.タルト台の材料を混ぜて、しっかりした滑らかな生地になるまで素早くこねる。ラップに包んで、冷蔵庫で30位冷やしておく。
2.フィリングの材料をハンドミキサーで混ぜ合わせる。
3.タルトの容器にバターを薄く塗る。冷やした生地を軽く伸ばして、型に貼り付けるようにくっつける。ガスが抜けるためにフォークで軽く穴を開ける。
4.表面にベーキングペーパやアルミホイルを敷いて、200℃のオブーンで15分位焼く。15分後ホイルを外し、生地の色が濃くなるまで5分位焼く。
5.生地をオブーンから出し、2のフィリングをタルト台に流す。
6.180℃のオブーンでフィリングがしっかり固まるまで、30分位焼く。

粗熱が取れたら、冷蔵庫で冷やしておきましょう。食べる時は粉砂糖を~

酸っぱい&甘いこのタルトは蒸し暑い日にぴったりのデザートでしょ~


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz