wtorek, 4 czerwca 2013

Pancakes // ホットケーキ

Dzisiaj na śniadanie pancakes. Takie klasyczne, na maślance. Akurat skończył się syrop klonowy, więc podane z masłem i miodem. Jak zawsze dobre ;)

PANCAKES
Składniki (ok. 14 średnich placuszków):

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
2.5 szklanki maślanki
esencja waniliowa

masło do smażenia

Mąkę, sodę, proszek, cukier i sól łączymy w misce.
Dodajemy maślankę, lekko rozbite jajko i esencję.
Mieszamy delikatnie, najlepiej trzepaczką. Przy robieniu pancake'ów trzeba uważać, żeby nie zmiksować ciasta za bardzo. Mogą pozostać niewielkie grudki nawet.

Nakładamy 2-3 łyżki ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.

Podawać z syropem klonowym i/lub masłem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今朝の朝食にホットケーキを作りました。バターミルク入りの本物です~
メープルシロップがきれちゃったので、かわりにはちみつとバターをかけて食べました*^^*

ホットケーキ
材料 (約14枚):

薄力粉 2カップ
ベーキングソーダ 小さじ2
ベーキングパウダー 小さじ1
グラニュー砂糖 大さじ3
塩  少々
溶き卵 1個
バターミルク 2.5カップ
バニラエッセンス  少々

バター 適量

薄力粉、ベーキングソーダ、ベーキングパウダー、砂糖と塩をボウルに入れ、混ぜ合わせる。
バターミルク、溶き卵とバニラエッセンスを加え、軽く混ぜる。
ホットケーキは混ぜすぎないようにご注意!粉が見えなくなったらOKです。

フライパンにバターをひいて、生地(大さじ2-3)を流し、弱火でゆっくり焼く。
裏側がきつね色になり、表側の周囲が少し乾燥したらひっくり返す。

バターとメープルシロップを添えて、いただきましょう~

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz