wtorek, 11 czerwca 2013

Kurczak z chili i ananasem // 鶏肉とパインアップルの唐辛子炒め

Ze wszystkich mniej lub bardziej orientalnych wariacji na temat kurczaka, które robiłam, ta zdecydowanie najbardziej mi odpowiada. Fantastyczne połączenie ostrych i słodkich smaków. Korzystałam z tego przepisu już kilka razy i cały czas do niego wracam, a to znaczy, że musi być naprawdę dobry ;) Znaleziony na blogu, lekko zmodyfikowany - wszystkiego dałam więcej, a z przypraw najpierw zrobiłam marynatę.
KURCZAK Z CHILI I ANANASEM
Składniki (3-4 porcje):

Kurczak:
500 g piersi z kurczaka
szczypta soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
1.5 łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka chili
2 łyżeczki imbiru w proszku
3 ząbku czosnku, drobno starte
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek

Ananas:
ok. 10 plasterków ananasa
3 łyżki sosu sojowego
1.5 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki octu (w oryginale ryżowy, u mnie winny, też był dobry)
sok z połowy cytryny

1-2 papryczki chili cienko pokrojone
4 gałązki szczypiorku, pokrojone w słupki

Kurczaka kroimy na małe kawałki.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na pół godziny. Ja zawsze zostawiam mięso w marynacie na kilka godzin. Pamiętajmy, aby przed smażeniem przywrócić je najpierw do temperatury pokojowej.

Ananasa kroimy w kosteczkę, zalewamy wymieszanymi składnikami marynaty i odstawiamy na pół godziny.

Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka wraz z marynatą często mieszając. Po ok. 4 minutach dodajemy chili i szczypiorek i podsmażamy. Następnie przekładamy na talerz.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wykładamy ananasa (bez marynaty). Obsmażamy chwilę, w razie potrzeby podlewając marynatą.
Na koniec wlewamy marynatę ananasową, dodajemy odłożonego kurczaka i zagotowujemy, aż smaki się połączą.

Podajemy z ryżem. Można też z surówką, ale danie jest smakowo bogate i wydaje się, że już nie jest potrzebna ;)
Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今まで作ってきた様々な鶏肉の炒めの中で、このレシピが一番気に入っています。ジューシーな甘辛炒めです。何回も試してみた我が家の人気メニュー~

鶏肉とパインアップルの唐辛子炒め
材料 (3-4人分):

鳥胸肉 500g
塩 少々
パプリカパウダー(甘) 小さじ2
パプリカパウダー(辛) 小さじ1.5
チリパウダー 小さじ1
生姜粉末 小さじ2
ニンニクのすりおろし 3片分
レモン汁 大さじ3
オリーブオイル 大さじ2

パインアップル(缶詰) 約10枚
醤油 大さじ3
蜂蜜 大さじ1.5
きび砂糖 小さじ2
酢 小さじ2
レモン汁 0.5個分

唐辛子 1-2本 (みじん切りにしておく)
ねぎ 4本 (3㎝強に斜め切りしておく)

鶏肉を食べやすい大きさに切る。
マリネードの材料をボウルに入れ、混ぜ合わせる。鶏肉を加え、よく混ぜる。冷蔵庫で30分位寝かせる(2~3時間がおすすめ)。
注意!焼く前に室温に戻しましょう!

パインアップルを食べやすい大きさに切る。
マリネードの材料を混ぜ合わせ、パイナップルを加える。30分位寝かせる。

フライパンに鶏肉を入れ、4分位焼く。唐辛子とねぎを加え、加熱する。
焼き色がついたら、一度肉を取り出す。
フライパンにオリーブオイル(大さじ1)をひき、パインアップルを入れて炒める(マリネ―ドは後で使う)。焦げないようにマリネを少々かけてOKです。
最後にマリネ―ドを入れ、肉を戻す。味がなじむまで炒める。

ご飯とおともに頂きましょう~

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz