niedziela, 24 lutego 2013

Smaki Japonii I: Smażony ryż z tuńczykiem i kukurydzą // 日本の味 I: ツナとコーンチャーハン

Zaczynamy serię "Smaki Japonii". Gdy pomieszka się trochę za granicą, człowiek siłą rzeczy przyzwyczaja się do tamtejszej kuchni i bywa, że brakuje mu jej na rodzinnym gruncie. W związku z tym odczuwa czasem potrzebę upichcenia sobie czegoś z obcego menu. Albo przynajmniej czegoś zbliżonego ;p

Chahan to w zasadzie potrawa chińska, ale ciesząca się w Japonii ogromnym powodzeniem. Składa się z białego ryżu smażonego z rozmaitymi dodatkami, najczęściej jajkiem, mięsem i warzywami. Nie ma jednego konkretnego przepisu, można dodawać, co tylko się chce, a przy tym robi się go momentalnie - co sprawia, że chahan jest idealnym wyborem na szybki, sycący obiad. U mnie dzisiaj z tuńczykiem i kukurydzą, wersja bardzo delikatna.

CHAHAN Z TUŃCZYKIEM I KUKURYDZĄ

Składniki (na 2-3 porcje):
200 g ryżu białego (wcześniej ugotowanego)
1-1.5 dużej łyżki tuńczyka z puszki
3 duże łyżki kukurydzy
sól
sos sojowy
masło

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy tuńczyka. Podgrzewamy chwilę i dodajemy ryż i kukurydzę. Smażymy, cały czas mieszając.
Doprawiamy do smaku solą i sosem sojowym.

Voilà. 10 minut i mamy gotowy pyszny obiad :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今回から「日本の味」というシリーズを始めさせていただきます。
しばらく外国に住むと、その国の料理と現地ならではの味に慣れちゃうのではないでしょうか。母国に帰っても外国で食べた料理を思い出したり食べたくなったりすることがありませんか。
私もたまに日本の料理が食べたくてたまらないのです。母国では手に入りにくい材料が必要な時もあるが、できる限り和食づくりに挑戦したりします。。。
とはいえ、今回は中華のチャーハンにしました (爆笑)

でも、この間「嵐にしやがれ」という番組でゲストさんがチャーハンを作っているところを見て、「うわ、チャーハン食べたい!」と思ったのです。というわけで、今日は昼食にいただいたチャーハンの作り方を書き込むことにしました。10分で出来上がる、超簡単なレシピです。どうぞ!

ツナとコーンチャーハン

材料(2~3人分):
ご飯    2杯
ツナ    大さじ 1-1.5
コーン   大さじ3

醤油
バター

1.フライパンにパターをひいてツナを炒める。
2.ご飯とコーンを加え、よく混ぜながら炒める。
3.塩と醤油で味を付け、できあがり!

パセリをかけてさっそくいただきましょう!

2 komentarze:

  1. Ciociu! Będę czekać cierpliwie na przepis z innymi dodatkami, bo niestety pod naszym dachem nie jadamy ryb, a "pan mąż" za kukurydzą nie przepada. Ale spróbuję z Anią, bo powinno jej posmakować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, dobrze, że mnie uprzedziłaś, bo ostatnio mam fazę na kukurydzę i znowu chciałam coś z kukurydzą wrzucić ;D Ten tuńczyk jest mało wyczuwalny, to takie delikatne danie, w dodatku na masełku więc mam nadzieję, że Małej posmakuje. A już niedługo przepis na placuszki bananowe, które powinny na pewno posmakować ;D

    OdpowiedzUsuń