środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe muffinki // バレンタインのマフイン

Z okazji Walentynek pieczemy muffinki!
Na muffina pora zawsze jest dobra, ale te są wyjątkowe, bo w tematycznych kolorach ^^ Przepis pochodzi z tego oto bloga, poleconego przez Koleżankę. Są prześliczne, a do tego masa z serka idealnie równoważy słodycz ciasta. Zmieniłam nieco proporcje, ale trzymałam się wszystkich składników, nawet octu! który, przyznam, dodawałam do ciasta po raz pierwszy.

WALENTYNKOWE MUFFINKI

Składniki (na 9 muffinek):

Nadzienie:
140 g serka kremowego (w temperaturze pokojowej)
4 stołowe łyżki cukru
1,5 stołowej łyżki roztrzepanego jajka (wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem i odmierzamy)
2 krople aromatu waniliowego

Ciasto:
1 szklanka i 2 łyżki stołowe mąki
2 łyżeczki kakao niesłodzonego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka octu (u mnie spirytusowy, ale może być też winny)
1 jajko
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego (u mnie czerwień koszelinowa)
kilka kropel aromatu waniliowego
3 stołowe łyżki śmietany

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Serek i cukier ubijamy mikserem na gładką masę, dodajemy jajko i aromat. Mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę i sól, mieszamy dokładnie.
W innej misce łączymy olej, cukier, ocet, jajko, aromat waniliowy, śmietanę i barwnik spożywczy. Mieszamy dokładnie, po czym łączymy z suchymi składnikami.
Oblizujemy łychę? ;p

Odmierzamy mniej więcej 1/3 szklanki czerwonego ciasta i zachowujemy na później. Resztę nakładamy do papilotek - mniej więcej do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy równo warstwę kremu.
Z zachowanego ciasta robimy na kremie kleksy, a z reszty kremu - małe punkty na czerwonych kleksach.

Pieczemy ok. 23 minut.

Smacznych Walentynek <3


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今年のバレンタインはチョコではなく、マフィンを作りましょう~
母国のポーランドではバレンタインの日にチョコレートをあげる習慣はないが, 好きな人においしいものを食べさせたいという気持ちはやはり一緒です!

マフィンならいくらでも食べられるが、こちらのマフィンはレッドとホワイトのスペシャルなマフィンです!レシピは友達が勧めてくれた、こちらのブログからいただきました。とても可愛いし、ココア入りの生地とクリームチーズの相性も絶妙です~

バレンタインのマフィン

材料 (9個分):

クリームチーズフィリング:
クリームチーズ  140g (常温)
砂糖  大さじ 4
溶き卵  大さじ 1.5
バニラエッセンス 少々

マフィン生地:
小麦粉  1 カップ+大さじ 2
ココア  小さじ 2
ベーキングソーダ 小さじ 0.5
塩  小さじ 1/4
植物油 0.5 カップ
砂糖  2/3 カップ
酢 小さじ 1
卵 1個
食用色素 赤 小さじ 1
バニラエッセンス  少々
サワークリーム 大さじ 3

オーブンを170度に予熱する
1.クリームチーズを砂糖と泡立てる。溶き卵とバニラエッセンスを入れ、白くなるまで混ぜる。
2.ボウルに小麦粉、ココア、塩とベーキングソーダを入れ、よく混ぜる。
3.別のボウルに植物油、砂糖、酢、卵、色素、バニラエッセンスとサワークリームを入れ、滑らかになるまで混ぜる。2.に加えて混ぜる。
4.生地の一部(約1/3カップ)をコップに入れておく。
5.残りの生地をマフィン型に入れる (高さ1/3まで)
6.1.を分けて5.の上に塗る。
7.4.を分けてフィリングの上に載せる。全面をかぶさないようにご注意。(写真)
8.最後に、残りのフィリングをトップに載せる。

170度のオーブンで約23分焼く。

美味しいバレンタインデーになりますように! ~~旦_(∩_∩ ) イタダキマース

2 komentarze:

  1. Kurczę! Szkoda, że tu nie zajrzałam wcześniej, bo właśnie wróciłam z zakupów, a tak to w domu wszystkiego do tych muffinków nie mam :( (jedynie tego serka w sumie, bo nawet mam czerwony barwnik w szafce!) no cóż, zostanę więc przy moich planowanych na dzisiaj coffee and walnut cupcakes, a tę pozostawię na inny dzień ;) buziaki Ciociu ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, a tak myślałam, czy by na fb nie wrzucić! Ale coffee and walnut cupcakes brzmią rewelacyjnie ;D Buziaki i wesołych Walentynek ;*

    OdpowiedzUsuń