środa, 6 lutego 2013

Pełnoziarniste racuchy z bakaliami // ドライフルーツと全粒粉のパンケーキ


Zaczynamy od zdrowego śniadania. Albo drugiego śniadania, bo nie wszystkim pewnie zdarza się jeść pierwszy posiłek dnia o jedenastej rano. (・・`)
Nie liczę kalorii ani nie jestem na diecie, ale dla zdrowia staram się zamieniać produkty przetworzone na pełnowartościowe. Stąd często sięgam po otręby, płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą itd.


PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z BAKALIAMI

Składniki (na 3 duże placuszki lub 5 małych):

1 jajko                    
120 g jogurtu naturalnego (powinien być mocno kremowy)
3 łyżki stołowe otrębów  (u mnie owsiane)        
1/3 szklanki mąki razowej          
 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki stołowej brązowego cukru
1,5 łyżki stołowej rodzynek 
1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej



Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na dość sztywno, żółtko roztrzepać i wymieszać z jogurtem. 
Do żółtka z jogurtem dodać wymieszane: otręby, mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Delikatnie, ale dokładnie połączyć masę z ubitą pianą.
Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i wymieszać.
Formować placuszki na natłuszczonej patelni i smażyć z obu stron, aż będą rumiane.

Podawać same lub z ulubionym dżemem (polecam pomarańczowy).

*Można zwiększyć ilość bakalii i cukru wedle uznania. Ja nie przepadam za zbyt nafaszerowanymi plackami, więc trzymam się tej ilości.

**Placuszki wyglądają pospolicie, ale są leciutkie i pyszne, w sam raz na pożywne śniadanie.


Smacznego, a ja obiecuję popracować nad artyzmem zdjęć do następnego razu <(_ _)>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ヘルシーな朝ご飯で始めましょう~とはいえ、午前11時ごろ食べちゃったので、もはや朝ご飯だとは言えませんね(・・`) ま、たまにこういう朝もあります。

ダイエットをしているわけではないが、健康のため、精白された食品より全粒のものを選びます。全粒粉、糠、オートミールなど。

ドライフルーツと全粒粉のパンケーキ

材料 (一人前、3~5枚分)

卵    1個
プレーンヨーグルト   120g
オート麦糠    大さじ 3
全粒粉    カップ 1/3
ベーキングパウダー   小さじ 3/4
きび砂糖    大さじ 1.5
レーズン     大さじ 1.5
オレンジピール   大さじ 1

卵を黄身と白身に分ける。
1.白身に塩を少し加えて泡だて器で(ホイッパーでも良い)メレンゲにする。
2.別のボウルに黄身とヨーグルトを入れ、よく混ぜる。
3.2に全粒粉、オート麦糠、ベーキングパウダーと砂糖を入れ、よく混ぜる。
4.3を1に加え、泡が見えなくなるまで丁寧に混ぜる。
5.最後にレーズンとオレンジピールを入れ、混ぜる。
6.フライパンを熱し、油を少し引いて、生地をホットケーキのかたちに流す。表面がぶつぶつしてきたら、ひっくり返す。弾力が感じられるまで焼く。焦げ付かないようにご注意。

お好みのジャムを載せて食べてもおいしいでしょう。オレンジジャムがお勧めです。

*砂糖とフルーツはお好みで調整しましょう。私は多すぎると食べられないのでほどほどにしておきます。
**見た目は素朴なホットケーキですが、ふわふわしている、栄養のたっぷりの朝ご飯です。ぜひお召し上がりください!

次回、写真もっと頑張ります <(_ _)>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz