czwartek, 7 lutego 2013

Pączki a'la Krispy Kreme // クリスピークリーム風のドーナツ

Dzisiaj niezbyt zdrowo, ale dzisiaj jest Tłusty Czwartek i można.
Obowiązkowo więc bierzemy się za pączusie, ale nie jakieś tam pospolite i powszechnie dostępne, ale za mięciutkie, rozpływające się w ustach, a do tego śliczne pączuszki w stylu Krispy Kreme.

Ubolewam głęboko nad tym, że sieć KK obecna jest tylko w kilku krajach świata, a Polska nie jest jednym z nich. Ich wyroby uzależniają i człowiek jest w stanie stać w kolejce nawet godzinę (a kolejki są zawsze), żeby dopaść w końcu tuzin (lub dwa) swoich ulubionych pączków.
Postanowiłam więc wykorzystać okazję i spróbować sił w smażeniu donatów. Skoro nie mogę pójść do Krispy Kreme, sprowadzę je do siebie б(`ー´)


PĄCZKI A'LA KRISPY KREME

Przepis jest mieszanką znalezionych w sieci porad dotyczących pączków a'la KK oraz mojej inwencji twórczej. Robiłam je pierwszy raz, ale wyszły wspaniale ^^

Składniki (na ok. 13 średnich pączków):

25 g drożdży świeżych (innych nie używam, ale jeśli ktoś woli instant lub suszone, też mogą być, w odpowiednio przeliczonej ilości)
40 ml ciepłej wody
330 g mąki
1 jajko
180 ml lekko ciepłego mleka
60 g cukru (u mnie drobny do wypieków)
pół łyżeczki soli
40 g masła lub margaryny
olej rzepakowy i smalec do smażenia

Przyrządzamy rozczyn. Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, zalewamy ciepłą wodą i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia.
Roztapiamy masło i lekko przestudzamy. Przesiewamy mąkę. 1/3 mąki mieszamy z jajkiem, mlekiem, cukrem i solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże i masło, mieszamy, aż składniki się połączą.

Ciasto zaczynamy miksować mikserem (mieszadłem, nie trzepaczką) na najniższych obrotach. Stopniowo dodajemy mąkę, uważając, żeby mikser się nie przegrzał. Jeśli ciasto jest już zbyt gęste, by je miksować, dogniatamy je ręcznie, aż będzie ładnie odchodziło. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1.5 do 2 godzin.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na grubość ok. 1.5 cm i wycinamy pączki. Ja do tego użyłam szklanki typu old-fashion (chodzi o to, żeby średnica była przynajmniej 7 cm), a do dziurek w donatach - szotówki. Okrawki ciasta radzę zachować, przydadzą się przy sprawdzaniu temperatury oleju. 



Pączki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Rozgrzewamy olej. Głębokie naczynie wypełniamy olejem przynajmniej na wysokość 7 cm, żeby pączki mogły swobodnie pływać. Ja smażyłam na oleju rzepakowym z dodatkiem smalcu (ok. 3/4 kostki). Sprawdzamy okrawkami temperaturę. Spod wrzuconego ciasta powinny wydobywać się bąbelki i powinno ono stać się mocno rumiane (ale nie spalone!) w ciągu najwyżej minuty. Podobno najlepsza temperatura do smażenia pączków to 180 stopni, ale nie mam termometra kuchennego, więc smażyłam na oko (i dobrze wyszło ;p)

Smażymy pączki i układamy je na ręcznikach papierowych albo drucianej kratce, żeby odsączyć tłuszcz.  



POLEWA:

40 g masła lub margaryny
125 g cukru pudru
aromat waniliowy
3-4 łyżki stołowe mleka
opcjonalnie: kakao

Roztapiamy masło z cukrem pudrem, dodajemy aromat (ok. pół łyżeczki). Masa jest gęsta więc rozrzedzamy ją stopniowo mlekiem.
Przestudzamy polewę i maczamy w niej wystudzone pączki do połowy, po czym układamy na kratce, by ewentualnie ociekły.
Jeśli chcemy zrobić czekoladową polewę, dodajemy do ciepłej masy dwie, trzy łyżki kakao i mieszamy dokładnie.

Pączki można dalej dekorować skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi itp. Jeśli nie robiliśmy polewy, można je obsypać cukrem pudrem. Można też, za pomocą szprycy, wypełnić je dowolnym nadzieniem, marmoladą różaną, budyniem, masą adwokatową itp, ale nie jest to konieczne, ponieważ pączusie nie są duże, a polewa nadaje im wyraźny smak. 


Pączki a'la Krispy Kreme są bardziej puchate i miękkie od naszych polskich, są też lżejsze w smaku i dosłownie rozpływają się w ustach.
Można nie lubić pączków, można nie lubić słodyczy, ale tych cudeniek nie można nie lubić! (^ー゚)ъ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

今日のレシピはあまりヘルシーではないが、今日は「脂の木曜日」という、美味しいものを大量に食べるポーランドの行事の日なので、許されます。
脂の木曜日にはドーナツが欠かせないものです。ゆえ、今日はドーナツを作る予定だが、ポーランドならどこでも買える平凡なドーナツではなく、個人的に非常に懐かしいクリスピークリーム風のモチモチドーナツに挑戦します!

母国にはクリスピークリームのお店がなくて悲しい限りです(涙)寒い最中に友達と一緒にあの長い列に並びながらふわふわポカポカのドーナツを食べることは日本の最高の思い出の一つです。今日の行事を機にあの懐かしい味を取り戻すことにしました。
クリスピークリーム風ドーナツ作戦開始!б(`ー´)



クリスピークリーム風のドーナツ

レシピはインターネットで見つけた様々な指示に基づきながら考えたものです。

材料 (13個分):

生イースト 25g  (ドライイーストでも良い、約8g)
ぬるま湯 40cc
小麦粉 330g
卵 1
ぬるい牛乳 180cc
砂糖 60g
塩 小さじ0.5
溶かしバター 40g
油 適量

1. 生イーストに砂糖(大さじ1)と小麦粉(大さじ1)を加え、ぬるま湯で完全溶かして温かいところに置く。発酵するまで30分位待つ。
2. 小麦粉をふりかける。1/3の小麦粉に卵、牛乳、塩、砂糖を入れ、混ぜる。
3. 2に発酵した1を加え、よく混ぜる。ハンドミキサーでこね始める。生地が固くなってきたら、手でこね続ける。もちもちになったら、温かいところに置いて発酵するまで1.52時間位待つ。
4. 発酵した生地を麺棒で1.5㎝の厚さに伸ばして、ドーナツを成形。私は直径7.5cmのグラスを使った。ドーナツに穴を開けるにはショットグラスがお勧め。余った生地は揚げる時に油温をチェックするのに便利~
5. ドーナツは約倍に膨らむまで1時間位待つ(2次発酵)。
6. 180度の油で片面45秒位ずつ揚げる。
温度計がない場合は、余った生地で油温をチェックする。約45秒で色が濃くなっていい感じに出来上がったら、OKです。
7. ペーパータオルに置いて油をきる。

グレーズ:
バター 40
粉糖 125
バニラエッセンス
牛乳 大さじ 3~4

弱火にかけてバターを粉糖と溶かす。バニラエッセンス(小さじ0.5)を入れ、牛乳を加えながら透明になるまで混ぜる。
チョコレートグレーズを作るにはココア(小さじ2~3)を加え、よく混ぜる。

ドーナツをグレーズして完成!! (≧▽≦)

後はオレンジピールやココナッツ、アーモンドなでで、お好みによってお化粧するだけです~~

お口の中でとろける、フワフワもっちりなドーナツはいかがでしょうか?




2 komentarze:

  1. Hej Ciociu, ale fajne :D my niby mamy KK w UK, ale w Ipswich nie ma!! :( Na pewno spróbuję przepisu jak będę miała chwilę, bo na zdjęciach wyglądają na przepyszne. Naszykujesz trochę na marzec, czy to tylko tak dla siebie takie pączki chowasz? (bo kto zaznał smaku KK ten wie, że dzielić się takimi to tylko z ciężkim sercem ;)) luv, Wujcio

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Ty Spryciaro, też prowadzisz bloga! Zaraz Cię zestalkuje :D
      Właśnie, właśnie, kto raz zakosztował smaku KK i zostanie go pozbawiony, skazany jest na łakome cierpienie! Koniecznie wypróbujcie, a ja na marzec szykuję już ucztę dla Ciebie i jeszcze Ci na drogę powrotną dam xD A dzielić będę się chętnie, bo jak pyszne by nie były, żołądek ma ograniczone możliwości ;(
      Dzięki za odwiedziny Wujciu ;**

      Usuń