sobota, 9 lutego 2013

Grzanki z pomidorem i awokado // トマトとアボカドのトースト

Dzisiaj na kolację lekkie grzaneczki, bo mam wrażenie, że jeszcze trawię pączki tłustoczwartkowe :))

GRZANKI Z POMIDOREM I AWOKADO

Składniki (na 2-3 tosty):

chleb tostowy (u mnie "3 ziarna")
1/2 pomidora
1/3 dużego awokado lub 1/2 małego
bazylia
czosnek
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Z pomidora usuwamy nasiona, kroimy go w drobną kosteczkę, mieszamy w miseczce z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym lub świeżym, przeciśniętym przez praskę (ok. 0.5 ząbka).
Awokado kroimy w drobną kosteczkę i zraszamy sokiem z cytryny.
Tosty przekrajamy na pół, smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i opiekamy w piekarniku lub na tosterze.
Pomidora podgrzewamy na patelni na odrobinie oliwy aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
Ciepłego pomidora mieszamy w miseczce z awokado i doprawiamy bazylią.
Nakładamy pastę na tosty, smacznego~~


*Zamiast tostów można użyć bagietki pokrojonej w kromki na skos, wtedy otrzymamy klasyczną bruschettę.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

脂の木曜日に食べたドーナツはまだ完全に消化していないような気がするので、今日の晩ご飯に軽食をとりましょう ;))

トマトとアボカドのトースト

材料 (食パン2-3枚分):

食パン
トマト 1/2個
アボカド 1/3個 (小さいなら1/2を)
バジル
ガーリックパウダー
レモン汁
オリーブオイル

こしょう

1.トマトは種を取り、小さく切ってボウルに入れる。塩、こしょうとガーリックパウダーをふりかけ、混ぜる。
2.アボカドは小さく切る。変色しないようにレモン汁をかける。
3.食パンは半分に切って両面にオリーブオイルを薄く塗る。オーブントースターでこんがり焼く。
4.フライパンにオリーブオイルをひき、1を柔らかくなるまで炒める。
5.4をボウルに入れ、2を加える。バジルをかけ、よく混ぜる。
6.5を3に載せる。

*食パンの代わりにバゲットも使えます。その時はもう「トースト」ではなく、「ブルスケッタ」という軽食になりますね。

2 komentarze: