poniedziałek, 8 lipca 2013

Kokosowe babeczki bez tłuszczu // 油なしでココナッツのミニマフィン!

Znalazłam ten przepis na durszlaku i musiałam go wypróbować! Ciasto kokosowe bez tłuszczu, coś wspaniałego. Szybko się robi i można jeść ze spokojnym sumieniem. Jedyne, co bym zmieniła, to zmniejszyłabym ilość cukru, bo dzięki wiórkom wychodzi i tak wystarczająco słodkie. No i zamiast keksówki użyłam foremek do muffinów ;)
KOKOSOWE BABECZKI BEZ TŁUSZCZU
Składniki (ok. 9 małych babeczek)

4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
180 g jogurtu naturalnego
 3 jajka
5 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
pół szklanki brązowego cukru (radzę dać mniej, tak 1/3)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki oprócz 2 łyżek wiórków miksujemy na gładką masę, tak długo, aż będzie pełna bąbelków. Rozlewamy równo do silikonowych foremek i posypujemy delikatnie resztą wiórków.
Pieczemy ok. 50 minut, aż do suchego patyczka.
Pyszne jako przekąska, dietetyczne i z kokosem ;) Co może być lepszego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
このレシピを見てどうしても作ってみたいと思いました!油なしのココナッツケーキなんて、すばらしいでしょう。ダイエット中の方でも安心して召し上がってください。
とてもよいレシピですが、砂糖の量を控えめにしたほうがいいと思います。あと、パウンドケーキ型の代わりにシリコンマフィンカップを使いました ;)

油なしのココナッツミニマフィン
材料 (約9個):

コーンフラワー 大さじ4
プレーンヨーグルト 180g
卵 3個
ココナッツパウダー 大さじ5
きび砂糖 0.5カップ (1/3カップがおすすめ)
ペーキングパウダー  小さじ2
バニラエッセンス 適量

オーブンを180度に予熱しておく。
ココナッツパウダー大さじ2を置いておく。他の材料を全部ボウルに入れ、ハンドミキサーで滑らかな生地にする。バブルが出てくるまで混ぜ合わせる。
マフィンカップに生地を分け入れて、残りのココナッツパウダーを丁寧にまぶす。
180度で50分位焼く。

このカロリー控えめ、油なしのおいしいココナッツマフィン、たまらないでしょう!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz