środa, 24 lipca 2013

Czekoladowe babeczki z białą czekoladą // ホワイトチョコ入りのチョコマフィン!

Te babeczki były moim paliwem podczas szykowania się do obrony magisterki i spełniły swoją rolę wyśmienicie. Drugą partię zaniosłam do pracy w ramach świętowania i też cieszyły się powodzeniem. Pomysł podsunął brat ("a może zrobisz babeczki z czekoladą i czekoladą?" xD) a przepis pochodzi stąd, tylko sugeruję zmniejszyć ilość cukru, bo i tak są słodkie ;)
CZEKOLADOWE BABECZKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
 Składniki (12 babeczek):

130 g masła w temp. pokojowej
100 g cukru (dałam 80g)
2 jajka
200 ml mleka
50 g gorzkiego kakao
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
100 g białej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło miksujemy z cukrem.
Dodajemy jajka, mleko, kakao i miksujemy na gładką masę. 
Mąkę łączymy z proszkiem i sodą. Dodajemy do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste.
Nakładamy po 1-2 łyżki do foremek, w środek wkładamy kawałek białej czekolady i przykrywamy ciastem do wysokości 3/4 foremki.

Pieczemy ok. 30 minut.

Resztę białej czekolady można roztopić i użyć do dekoracji. Jeśli dotrwa do końca pieczenia babeczek :P

Smacznego~~ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
卒業試験の勉強をしていたとき、このマフィンが元気をつけてくれました。おいしくて配りやすいので、お祝いとして職場の皆さんにもお配りして、召し上がっていただきました。もともと兄が提案したもので(「チョコ入りのチョコマフィンを作ったらどう?」xD)、レシピはこちらのブログから拝借しました。ちょっと砂糖が多いように感じたので、控えめにしました。どうぞ!

ホワイトチョコ入りのチョコマフィン
材料(12個分):

バター 180g (常温)
グラニュー糖 100g (80gにしました)
卵 2個
牛乳 200cc
ココアパウダー 50g (無糖)
薄力粉 230g
ベーキングパウダー 小さじ1
ベーキングソーダ 小さじ0.5
ホワイトチョコ 1枚 (板チョコ;きれいに割っておく)

オーブンを180度に予熱しておく。
1.バターと砂糖をハンドミキサー(中速)で撹拌する。
2.卵、牛乳とココアを入れ、滑らかになるまで混ぜ合わせる。
3.薄力粉にベーキングパウダーとソーダを入れ、混ぜておく。
4.3を2に加え、スプーンで丁寧に混ぜ合わせる。生地は少し硬くなるでしょう。
5.マフィンカップに生地(大さじ1-2)を入れ、真ん中にホワイトチョコ(1かけら)を入れる。上から残りの生地をかぶせる(マフィンカップ3/4まで)。

30分くらい焼く。
残りのホワイトチョコを溶かして、マフィンにトッピングしてもおいしいですよ~

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania informacji na temat współpracy

    OdpowiedzUsuń